Maailman vahvin raha

Rahan lyhyt historia

Meillä on ihmiskuntana ollut käytössämme monenlaisia eri rahan muotoja aikojen mittaan. Olemme käyttäneet rahana mm. kotiloita, isoja kiviä, mittatikkuja, oravannahkoja, metallikolikoita, hopeaa ja kultaa. Paperiraha keksittiin Kiinassa jo 600-luvulla ja sillä innovaatiolla kesti pitkään levitä muualle maailmaan. Euroopassa otettiin paperiraha käyttöön 1600-luvulla.

Nyttemmin valtaosa rahastamme on digitaalista. Bittejä pankkitilillä ja bittivaihtoa pankkikortin, luottokortin, älypuhelimen ja kauppiaan maksupäätteen välillä. Vaikka raha on digitaalisessa muodossa, sen arvo ei ole sidottu sen muotoon tai mihinkään konkreettiseen. Lisäksi eri valtioilla on omat rahansa. 160 valtiolla tai alueella on oma valuuttansa. Rahan arvo syntyy luottamuksesta valtioon.

Rahan määrän lisääminen laskee sen arvoa

Nykyiset rahat on pääosin sidottu valtioon tai valtioliittoon kuten EU. Valtion keskuspankki laskee rahan liikkeelle ja se on ainoa taho, joka sen saa tehdä. Uutta rahaa luodaan valtiojohtoisesti ottamalla velkaa. Yksityinen ihminen ei saa kopioida seteleitä ja luoda siten uutta rahaa, ainoastaan keskuspankilla (ja osittain liikepankeilla) on oikeus siihen. Mitä siitä seuraisi, jos jokainen voisi painaa lisää rahaa? Jos me tietäisimme, että rahaa voisi painaa lisää omin päin? Rahan määrä kasvaisi valtavasti ja me menettäisimme luottamuksemme siihen. Rahan arvo laskisi ja tarvittaisiin aina vain suurempia määriä rahaa vaikkapa viikon ruokien ostamiseen.

Vaikka kukaan meistä ei itsekseen paina lisää rahaa, keskuspankit tekevät tällä hetkellä niin. Olemassa olevan rahan määrä kasvaa koko ajan ja samalla rahan arvo laskee. Keskuspankit ovat kasvattaneet rahan määrää erityisesti vuonna 2008 alkaneen finanssikriisin talousvaikutusten torjumiseksi. Tällä hetkellä rahan määrää lisätään koronan takia. Rahan määrän lisäämistä kutsutaan määrälliseksi elvytykseksi. Rahan määrää siis lisätään tietoisesti ja keskuspankit tavoittelevat ihan avoimesti noin kahden prosentin arvonalennusta rahalle joka vuosi. Tämä pätee niin euroihin, Yhdysvaltain dollareihin, Japanin jeneihin ja kaikkiin merkittävien valtioiden valuuttoihin. Joskus tavoite karkaa käsistä ja rahan arvo heikkeneekin huomattavasti enemmän. Tästä tuoreimpana esimerkkinä on Venezuela, jossa rahan määrän kasvattaminen on johtanut viime vuosina rahan arvon luisuun ja jyrkkään heikkenemiseen. Maailman historia on täynnä valtioita ja valtakuntia, jotka ovat romahtaneet siksi, että ihmisten usko ja luottamus rahaa kohtaan on romahtanut.

Finanssikriisi synnytti tarpeen vahvalle rahalle

Maailman vahvimmaksi rahaksi suunniteltua arvoverkkoa ryhdyttiin toteuttamaan vuonna 2009, juuri kun olimme vielä keskellä edellistä finanssikriisiä. Osa maailmasta pelkäsi Yhdysvaltain dollarin ja koko rahajärjestelmän romahtamista. Suunnitelma uudeksi arvoverkoksi oli julkaistu 31.10.2008, suuren Lehman Brothers -pankin kaatumisen jälkeen. Kyseessä oli yhdeksänsivuinen tutkimus, jossa esiteltiin uudenlainen tapa rakentaa kestävä ja vahva raha, jota mikään taho ei voi mielin määrin luoda lisää. Tutkimustieto jaettiin vapaaseen käyttöön eikä raporttia tiettävästi ole laatinut mikään yksittäinen valtio tai keskuspankki. Myöskään toteutusta ei ole johtanut mikään valtiollinen toimija tai instituutio, vaan ryhmä kehittäjiä ja koodareita tarttui ideaan ja toteutti ensimmäisen palan verkkoa, ns. genesis-lohkon tammikuussa 2009. Tämän jälkeen lohkoja on rakennettu 12 vuoden ajan ja nykyisellään tämä rahan internet kattaa koko maailman, samalla tavalla kuin tuntemamme tiedon internet. Maailman vahvin raha alkaa nyt olla valmis seuraavan vaiheen omaksujille, uudesta kiinnostuneille ja uuden talouden rakentajille.

Tutustuminen bitcoiniin

Tutustuin itse bitcoiniin vuonna 2012, jolloin olin tekemässä tutkimusta ja kirjoittamassa kirjaa jakamistaloudesta. Etsiessäni netistä tietoa erilaisista vertaistalouden palveluista, joissa ihmiset vaihtavat keskenään esimerkiksi majoitus- ja kyytipalveluja, törmäsin käyttäjien keskinäiseen maksujärjestelmään, joka oli nimeltään bitcoin. Sitä nimitettiin virtuaalivaluutaksi ja siinä vaiheessa sen arvo oli vielä alhainen ja sitä käytettiinkin maksamiseen. Hurjin esimerkki on vuodelta 2010 tilanteesta, jossa floridalainen pizzaravintola oli päättänyt hyväksyä bitcoinit maksuvälineenä ja eräs kaveri oli tilannut kaksi pizzaa 10.000 bitcoinilla. Yhden bitcoinin arvo oli tuolloin noin 0,25 dollaria eli 25 senttiä. Melko kalliit pizzat, näin jälkeenpäin viisastellen.

Miten bitcoinin arvo on kehittynyt kymmenessä vuodessa?

Sittemmin bitcoinin Yhdysvaltain dollareissa laskettu arvo on mennyt yhtä vuoristorataa. Bitcoin saavutti yhden dollarin arvon pysyvästi vuonna 2011, eli yhden dollarin alle ei ole menty 2011 jälkeen. 10 dollaria saavutettiin pysyvästi vuonna 2012. 100 dollarin alle ei ole menty sitten vuoden 2013. 1.000 dollarin alapuolella on viimeksi oltu vuonna 2017. 10.000 dollarin hinnasta ei vielä voida sanoa varmaksi, onko se arvo saavuttanut suhteellisen pysyvyytensä dollariin nähden. Ensimmäisen kerran 10.000 dollarin arvo saavutettiin vuonna 2017. Sen jälkeen tultiin alas kolmeksi vuodeksi ja nyt kymppitonnin taso on pitänyt 29.7.2020 alkaen.

Bitcoinin arvon kehitys 5.1.2009-8.11.2020

Bitcoinin arvon kehitys 5.1.2009-8.11.2020

Bitcoin on noussut arvossaan verkostoefektin myötä ja samaan aikaan kansallisten valuuttojen arvo on laskenut. Bitcoin noteerataan tyypillisimmin Yhdysvaltain dollareissa, koska dollarit ovat olleet maailman reservivaluutta toisen maailmansodan jälkeen ja noin kaksi kolmasosaa maailman rahavarannoista on ollut dollareissa.

Näin aloitin bitcoin-sijoittamisen

Opiskeltuani bitcoinia ja sen jälkeen syntyneitä muita kryptovaluuttoja sijoitin bitcoiniin suomalaisen bittiraha.fi-palvelun kautta ensin 500 euroa ja sitten kuukauden päästä toiset 500 euroa. Siinä kaikki, ja se on ollut tarpeeksi. Matkani bitcoinien kanssa on ollut huikean jännittävä. Vuoristorata on todellakin sopiva kuvaus kuluneille pian kahdeksalle vuodelle, jonka ajan olen omistanut bitcoinia. Olen tutustunut myös muihin kryptovaluuttoihin ja arvoverkkoihin, joita on kehitetty bitcoinin vanavedessä. Osa on edelleen olemassa ja niiden arvo on kasvanut käyttäjien myötä, mutta osa on jo menettänyt arvonsa. Erilaisia kryptoverkkoja ja niissä käytettäviä vaihtovälineitä on jo yli 7000, valtaosa niistä täysin kokeellisia ja ns. siemenvaiheessa. Bitcoinin kokonaisarvo on yli 60% näistä kaikista. Bitcoin on yli kymmenen vuoden aikana osoittanut luotettavuutensa ja on edelleen maailman vahvin raha.

Kenelle bitcoin sopii ja paljonko laitetaan?

Bitcoin sopii kenelle tahansa, joka haluaa olla mukana uudessa internetin arvoverkon luomisessa. Jos panostaisit bitcoiniin nyt 30 euroa, saisit haltuusi 0,00230769 bitcoinia tämän päivän hinnalla 13.000 euroa per bitcoin. Yksi bitcoin jakautuu 100 miljoonaan satoshiin, eli saisit 230.769 satoshia. Suurin piirtein sen verran tulisi muuten jokaiselle 7,8 miljardille maailman ihmiselle, jos kaikki nykyiset ja tulevat bitcoinit jaettaisiin tasan. Bitcoineja syntyy maksimissaan 21 miljoonaa vuoteen 2140 mennessä. Neljä miljoonaa bitcoinia on pysyvästi hävinnyt, koska moni alkuvaiheen bitcoin-omistaja on unohtanut yksityiseen säilytykseen käyttämänsä bitcoin-lompakon salasanan. Bitcoineja tulee siis olemaan kokonaisuudessaan maksimissaan 17 miljoonaa.

Eli siis, paljonko bitcoiniin kannattaa sijoittaa?

Bitcoiniin kannattaa sijoittaa sellainen määrä euroja, jonka olisi valmis häviämään (esimerkiksi lotossa tai muuten). Paljonko olisit uskaltanut laittaa internetin ideaan vaikkapa siinä vaiheessa, kun ensimmäinen internet-selain (Netscape) oli syntynyt vuonna 1994? Paljonko ylimääräistä kenelläkin on, paljonko olisi esimerkiksi 2 prosenttia sijoituksistasi?

Varo huijauksia!

Bitcoinin nimissä on tehty ja tehdään valtavan paljon huijauksia, joten ennen kuin sijoitat yhtään mitään, tee kotiläksysi ja varmista, että todellakin saat bitcoinit itsellesi. Sijoitushuijauksista puheenollen, OneCoin ei ole kryptovaluutta, vaan ihan pelkkä huijaus. Huijaukset valitettavasti tahraavat koko alan maineen, mutta toisaalta ne korostavat asioihin perehtymisen merkitystä ja ohjaavat meitä kantamaan oman vastuumme taloudellisen hyvinvointimme kehittämisessä.

Seuraavassa blogissa kerron lisää, miksi nyt on hyvä aika tutustua bitcoiniin, miksi ei todellakaan ole liian myöhäistä, ja mikä on mielestäni helpoin ja turvallisin tapa hankkia ja säilyttää bitcoinia.