Mitä Personal Financial Trainer tekee ja kuka sellaista tarvitsee?

Törmäsin Personal Financial Trainer -nimikkeeseen jo vuonna 2006, kun mietin ensimmäistä kertaa sivutulojen hankkimista ja yrittäjäksi ryhtymistä. Olin aavistuksen skeptinen ja pohdin, että pitääkö henkilökohtaisia talousasioitakin varten olla joku asiantuntija, että eikö niitä muuten itse osaa. Kaltaiselleni rahoitusalan ammattilaiselle tässä oli jotain epäilyttävää. Oliko kyseessä raha-asioita tavallisille ihmisille opettava kouluttaja, valepukuinen sijoitusmyyjä vai kenties rikkaita neuvova verosuunnittelija? Tästä piti ottaa selvää.

Kävi ilmi, että henkilökohtainen talousvalmentaja toimii samaan tyyliin kuin henkilökohtainen kuntovalmentaja, Personal Trainer (PT). Tämä oli jo tutumpi ammattiryhmä, heitä löytää mm. kuntosaleilta. PT auttaa asiakasta, jolla on jokin omaan terveyteen ja kuntoiluun liittyvä tavoite. Asiakas hyödyntää ammattimaisen valmentajan osaamista saavuttaakseen tavoitteensa.

Personal Financial Trainer auttaa asiakasta saavuttamaan taloudelliset tavoitteensa

Samaan tyyliin Personal Financial Trainer (PFT) suunnittelee toimintaohjelman juuri asiakkaan tarpeita ja tavoitteita varten. Edistymistä seurataan välitavotteiden avulla ja PFT rakentaa kutakin eri vaihetta varten juuri siihen sopivan treeniohjelman. Valmentaja kannustaa, auttaa ja pitää suunnan kirkkaana, jotta asiakas etenisi kohti tavoitettaan mahdollisimman helposti, nopeasti ja turvallisesti.

PFT tunnistaa asiakkaan tilanteessa olevat heikot kohdat, jotka saattavat sabotoida tavoitteen saavuttamista nykyisellään. Yhdessä työskentelemällä muutoksia tehdään pikku hiljaa ja eteneminen tapahtuu välietappien kautta. Isojakin muutoksia tehdään ja niissä voi olla mukana esimerkiksi muu perhe, ystävä tai muu ammattilainen kuten ammattijärjestäjä.
Asiakkailla on tyypillisesti vuoden sopimus oman valmentajansa kanssa. Tavoitteen tulee olla mahdollinen saavuttaa tietyssä ajanjaksossa.

Pysyviä toimintatapojen muutoksia, ei pelkkiä kokeiluja ja jojoilua

Toisin kuin sijoitusneuvoja, joka tavataan ehkä kerran vuodessa, Personal Financial Trainer työskentelee asiakkaan kanssa intensiivisemmin. Tapaamisia voi olla kerran viikossa, kerran kuukaudessa tai kahden kuukauden välein ja ne voidaan hoitaa myös puhelimitse tai skypellä. Uusia valmennustapoja ovat online-videovalmennukset sekä muut digitaalisessa muodossa olevat valmennukselliset kurssit ja työkalut.

Personal Financial Trainer ei myy asiakkaalleen säästö- tai sijoitustuotteita. Ikinä.

PFT on neutraali ja riippumaton toimija, jonka intresseissä on vain ja ainoastaan asiakkaan taloudellinen menestyminen, jonka asiakas määrittelee omilla mittareillaan ja tavoitteillaan. Näin ollen asiakkaan ei tarvitse pelätä, että häntä johdatellaan johonkin, joka ei auta tavoitteen saavuttamisessa tai jossa on liian paljon riskejä. PFT ei saa palkkaa tai provisiota sijoitustuotteiden myyjiltä, pankeilta tai varainhoitoyrityksiltä. Jos PFT suosittelee jotain palvelua, hän pitää sitä aidosti sopivana asiakkaalle ja kertoo myös, mikäli saa suosittelusta palkkion.

Personal Financial Trainer ei todennäköisesti hyödytä perinteisiä sijoituspalvelujen tarjoajia mitenkään.

Hyvin harvan ihmisen kannattaa maksaa pankille säästö- tai sijoitustuotteista. PFT kertoo asiakkaalleen tämän ja neuvoo järkevämpiä tapoja. Asioiden opettelu kannattaa, koska se säästää rahaa.

Itse asiassa PFT auttaa asiakastaan eniten jo ennen kuin hänellä on ongelmia sijoituskohteiden löytämisessä ja liian ison rahamäärän kanssa. Tyypilliset tavoitteet, joita PFT:n asiakkailla on, ovat seuraavanlaisia:

  • Vararahaston rakentaminen

    • Hyvän päivän varalle (toiveissa olevat isommat hankinnat, hääjuhlat, matkat jne.)

    • Pahan päivän varalle (äkilliset rahantarpeet)

  • Oman asunnon hankinta

  • Yritystoiminnan aloittaminen

  • Taloudellisesti turvattu vanhuus

Tyypillinen PFT:n asiakas on työssäkäyvä ihminen, jolla on keskimääräiset, hyvät tai erittäin hyvät tulot, ja jolla ei jää kuukaudessa rahaa säästöön. Jos pesukone menee rikki, uusi pitää ostaa lainarahalla, koska jemmarahaa ei ole. Tällaisen asiakkaan oma talous voi olla vivutettu isolla asuntolainalla, autolainalla ja useammalla kulutusluotolla sekä luottokorteilla. Sijoituksia on usein myös tehty korkean riskin kohteisiin, joista ei saa rahoja irti tai sijoitukset ovat tappiolla. Lainojen lyhennysten ja rahoituskulujen jälkeen ei välttämättä jää enää mitään rahaa säästöön.

"Haluan muutosta, mutta en halua muuttua"

Negatiivisesta eli velkarahalla tapahtuvasta kulutuskierteestä pääsee usein irti ainoastaan tapojaan muuttamalla. Ja sehän ei tunnetusti ole kovin helppoa.

Personal Financial Trainer auttaa asiakastaan konkreettisesti ohjaamalla ja opettamalla tiettyjä toiminta- ja ajatusmalleja sekä erilaisten työkalujen käyttöä, joiden avulla uusia hyviä tapoja saa juurrutettua arkeen ja vanhoista huonoista tavoista pääsee eroon. Tuloksena on ylimääräisestä roinasta ja siihen liittyvistä veloista eroon pääseminen, elämäntyylin yksinkertaistaminen ja keventäminen, lisäansioiden löytäminen, säästöjen kerryttäminen ja unelmien toteuttaminen.

Tuloksena tasapainoinen ja taloudellisesti stressitön elämä

Personal Financial Trainerin palkkaaminen ei ole ilmaista. Palvelun hinta riippuu halutusta palvelutasosta eli siitä, kuinka paljon apua asiakas tarvitsee. Hinta vaihtelee 250 eurosta tuhanteen euroon kuukaudessa. Hinta muodostuu käytetystä ajasta ja asiantuntemuksesta.

PFT:n ottaminen on järkevää sellaisessa tilanteessa, jossa negatiivisesta kassavirtatilanteesta voidaan päästä tilanteeseen, jossa varoja säästyy vuositasolla useita tuhansia, joskus yli kymmenen tuhatta euroa. PFT:n palkkaaminen on sijoitus, jonka tarkoitus on maksaa itsensä takaisin moneen kertaan seuraavien vuosien aikana.

Omat mahdollisuudet ja saatavissa olevat hyödyt voi selvittää yhdessä Personal Financial Trainerin kanssa. Ensimmäinen tapaaminen on yleensä maksuton. Niin myös minun asiakkailleni.
Personal Financial Trainer auttaa asiakastaan tyypillisesti seuraavan prosessin mukaan:

  1. Selvitys: tämän hetken tilanne

  2. Ideointi: taloudellinen tavoite

  3. Toimintasuunnitelma

  4. Muutosprosessi: asenteet ja toimintatavat

  5. Välitavoitteet ja seuranta: Tavoitetta kohden eteneminen

Ota yhteyttä, jos haluat kartoittaa mahdollisuutesi.

Tässä vielä mainio video, joka kuvaa hyvin valmennuksen etenemistä:

Neljän minuutin animaatioelokuva valmennusprosessista.

Mikä olisi sinun tavoitteesi, joka olisi muutoksen ja treenaamisen arvoinen?