6 askeleen talouden detox-kuuri

  • Mietitkö usein, mihin palkkasi taas katosi?
  • Elätkö kädestä suuhun, ilman säästöjä pahan päivän varalle?
  • Onko kulutuksesi holtittomuuden huipentuma?

Jos vastasit yhteenkään kysymykseen ”kyllä”, talouden detox-kuuri voi olla juuri se, mitä tarvitset saadaksesi taloutesi takaisin raiteilleen.

Detox (detoxification) viittaa myrkkyjen poistamiseen elävästä organismista ja sitä sovelletaan yleensä ihmiskehoon. Se sopii hyvin käytettäväksi myös omiin raha-asioihin – talous on myös osa elävää elämää. Myrkkyjen poistaminen kuvaa talouden detox-prosessia hyvin, koska haitallisen kulutuksen vähentäminen saattaa aiheuttaa samalla tavalla epämiellyttäviä olotiloja sekä haasteita kuin fyysinen, kehoon kohdistuva detox.

Lopputuloksena on helpotuksen ja keveyden tunne siitä, että pääset elämään omien varojesi mukaisesti sekä lisäämään omaa taloudellisen turvallisuuden tunnettasi.

Oletko valmis kokeilemaan?

Aloita valmistautuminen talouden detox-kuuriin niin, että kerrot lähipiirillesi ja tuttavillesi aikeistasi. Tällöin he ymmärtävät muutoksia, joita toiminnassasi tulee näkymään ja osaavat tukea sinua. Parasta on aloittaa porukassa, joten koita saada muitakin kiinnostuneita aloittamaan detox-kuuri kanssasi!

Etene näiden kuuden askeleen mukaisesti saavuttaaksesi parhaat tulokset:

1. Tunnista taloudellisten haasteidesi syyt.

Käy läpi tiliotteesi. Mitä maksuja luokittelisit turhaksi? Jos näet jotain, mitä et tunnista, merkitse se ja selvitä se. Ole tarkkana nettiostoksista syntyneiden kulujen kanssa. Tarkista erikseen puhelinlaskusi sekä pankin palvelumaksut. Joillakin tahoilla on ehtymätön mielikuvitus keksiä uusia maksuja kuluttajille.

2. Pidä kirjaa kulutuksestasi kuukauden ajan.

Yksinkertaista, mutta toimivaa. Tee niin sanottu rahan mindfulness-harjoitus ja kirjaa ylös joka ikinen ostoksesi rahapäiväkirjaan. Keskity siihen niin hyvin, että saat merkinnän tehtyä heti siinä hetkessä kun jotain maksat. Ota kuitti, niin voit vaihtoehtoisesti tehdä merkinnät aina päivän päätteeksi. Merkitse kukin meno joko tarpeeksi tai haluksi.

3. Myönnä totuus.

Saatat jo etukäteen tietää omat heikkoutesi rahankäytön suhteen. Jos et niitä vielä tiedä, tunnistat ne nyt. Tutkaile tiliotteitasi ja rahapäiväkirjaasi. Tunnista tuhlailusi. Käytätkö 100 euroa kuukaudessa takeaway-kahveihin? Syötkö ravintolassa joka toinen päivä? Ostatko liikaa lehtiä, kosmetiikkaa, herkkuja tai vaatteita? Myönnä asia itsellesi: mikä osa kulutuksestasi johtuu ainoastaan hetkellisistä haluistasi ja on sinänsä tarpeetonta.

4. Kysy itseltäsi miksi.

Mitä luulet, miksi kulutat tarpeettomasti? Oletko kyllästynyt? Surullinen? Tuntuuko sinusta, että yksinkertaisesti haluat enemmän kuin mihin sinulla on varaa? Yksi elämän haasteista on erilaisten tunteiden käsittely asianmukaisesti. Toiset ovat tunnesyöppöjä, toiset tunneshoppailijoita. Toisilla taas on muita keinoja tunteiden käsitelyyn. Mieti, millaisia vaihtoehtoja sinulla on. Keksi joitakin muita tapoja, jotka eivät tuota epätoivottoja lopputuloksia, ja joista saattaisit jopa tykätä. Kävelylle lähteminen voi olla hyvä ratkaisu, jos tunnet olosi tylsistyneeksi, surulliseksi tai stressaantuneeksi. Jätä rahat kotiin.

5. Toteuta detox-kuuri.

Sinulla on muutamia vaihtoisia detox-ohjelmia:

  • Lopeta kylmiltään. Go cold turkey. Tee päätös eliminoida kaikki turha kulutuksesi elämästäsi, alkaen nyt. Tämä on rankka ja täysin mahdollinen. Sinun tulee olla vahva ja tarvitset kunnon motivaation. Tuloksia syntyy nopeasti ja tarvitset pian erillisen säästötilin.
  • Eliminoi jokin turha kulu kokonaan. Lopeta jokin tilaus tai jokin säännöllinen kulueräsi. Muun kulutuksesi voit pitää ennallaan.
  • Leikkaa kaikista kuluista vähän, mutta älä eliminoi kokonaan. Juustohöylämalli. Ehkä päätät puolittaa kaikki huvituksiin menevät kulusi. Näin saat kaikkea mitä ennenkin, ainoastaan vähemmän kuin ennen.

6. Tee toiminnastasi pysyvä tapa.

Jos aiot muuttaa tai poistaa joitakin kulutuksen kohteitasi, tee se itsellesi helpoksi. Keksi tilalle jotain muuta, mistä pidät. Arvioi kulutustasi ja yleistä tyytyväisyyden astettasi kuukausittain. Jos olet luopunut jostain ja ottanut jotain muuta (maksutonta tai edullisempaa) tekemistä tilalle, miltä se on tuntunut? Mikä sinulle on se unelma, jota varten mieluummin säästät nyt kuin kulutat turhaan?

Kasvu vaatii muutosta

Talouden detox-kuuri on mahtava alkusysäys, jolla saat kulutuksesi aisoihin ja alat rakentaa positiivista tulevaisuutta talouteesi. Kokeile näitä askelia tällä viikolla. Ole vahva ja sitoudu siihen unelmaan, jota kohden lähdet. Muutos on haastavaa. Muutos vaatii kasvamista. Ja kasvu vaatii muutoksia.

Mihin sinä tuhlaat?

Kaikkein turhin asia, mihin minä olen rahaani käyttänyt, oli kallis sanomalehti päivittäin paperimuodossa kotiin toimitettuna. Sen tilalle aamupalapöytään on löytynyt sekä kansainvälinen että paikallinen uutistarjonta netistä. Ei enää eilisen uutisia, painomusteen aiheuttamaa aivastelua ja hirveää määrää vietävää paperinkeräykseen! Rahallista säästöä tulee yli 500 euroa vuodessa. 

Mikä sinulla on kaikkein turhin asia, mihin rahaasi käytät? Paljonko säästäisit, jos eliminoisit sen?