30 päivän taloushaaste

Oletko koskaan yrittänyt selvittää, kuinka paljon kulutat rahaa erilaisiin menoihin ja ostoksiin? Mietitkö usein, mihin rahasi taas menivät? Haluaisitko oppia säästämään?

Monet ovat onnistuneet aloittamaan uuden elämän omien rahojensa kanssa selvittämällä ensin, mihin eri asioihin rahaa tulee käytettyä. Tätä tietoa keräämällä saat samalla selville sen, mikä oma säästöpotentiaalisi on. Lisäksi tässä prosessissa voi käydä niin, että löydät jonkun mahtavan tavoitteen, jota kohden sinulla on kunnollinen motivaatio lähteä säästämään. Se voi olla jokin uusi älylaite, unelmiesi matka tai pesämuna omaa asuntoa tai yritystoimintaa varten.

Lue, miksi sinun kannattaa lähteä mukaan 30 päivän taloushaasteeseen ja miten onnistut kickstarttaamaan kevään 2015 omien raha-asioidesi valtiaana. Tämä on yksi askel talouden detox-kuurissa.

Rakasta itseäsi rahalla oikein

"Kuinka mahtavaa olisikaan, jos minulla olisi säästöjä ja voisin toteuttaa unelmiani!"

Kun vaihdat elämän energiaasi työsi avulla rahaksi, kulutat itseäsi. Käyttäessäsi ansaitsemaasi rahaa hyödyt siitä parhaiten silloin, kun suuntaat sen sellaisiin asioihin, joista saat iloa, voimaa, turvaa ja energiaa.

On sinun velvollisuutesi toteuttaa omia unelmiasi. Sinun kuuluu ottaa joka kuukausi, joka viikko ja joka päivä yksi askel kohti tavoitettasi. Se mitä teet tänään, vaikuttaa siihen, mitä voit tehdä huomenna ja ylihuomenna.

Teet ostoksillasi vaihtokauppaa tämän hetken ja unelmiesi välillä. Jos jätät esimerkiksi viiden euron ostoksen tekemättä kerran päivässä ja sijoitat sen itseesi ja omiin unelmiisi, sinulla on vuoden kuluttua yli 1.800 euron alkukassa. Päivittäisillä valinoillasi on valtava merkitys siihen, millaiset mahdollisuudet sinulla on toteuttaa itseäsi tässä elämässä ja kulkea kohti parasta itseäsi.

Voit rakastaa itseäsi ostamalla itsellesi hetkellisen nautinnon tai kulkemalla joka päivä pikku hiljaa kohti todellista tavoitettasi ja palkintoasi. Elämäsi mahtavinta juttua. Se on meidän jokaisen itse päätettävä. Kun oma tavoite on selkeä, jokainen askel sitä kohti tuntuu päivittäin elämäsi mahtavimmalta jutulta. Jo etukäteen. Koska tiedät kulkevasi sitä kohden koko ajan.

Tiedä mihin rahasi menevät ja paljonko voisit säästää

Pidä 30 päivän ajan kirjaa kaikista menoistasi. Ota kuitti ostoksistasi ja kirjaa kulusi saman tien tai vaikkapa päivän päätteeksi. Ota erillinen vihko tai tee excel-taulukko ja luo oma rahapäiväkirjasi.

Kutsu ystäviäsi mukaan ja osallistu järjestämäämme taloushaasteeseen Facebookissa. Jaa kiinnostavia kirjauksiasi, kokemuksiasi ja huomioitasi muualla sosiaalisessa mediassa ‪#‎taloushaaste.‬

Käytä rahaa ihan normaalisti. Sinun ei tarvitse vielä tässä haasteessa muuttaa kulutustottumuksiasi. Tehtäväsi on ainoastaan kirjata ne ylös.

Mitä hyötyä tästä on sinulle?

Tämä on rahan mindfulness-harjoitus, jossa tiedostat kulutuksesi.

Tulet näkemään, mihin rahasi kuluvat. Voit jaotella kirjaamasi menot eri luokkiin, esim. ruoka (kotona syötävä), kodinhoito, ulkona syöminen, kahvit ja virvokkeet, vaatteet, korut, kengät, laukut, kosmetiikka, liikkuminen, asuminen, harrastukset jne.

30 päivän rahapäiväkirjan avulla voit arvioida, paljonko kulutat ei-niin-tärkeisiin asioihin kuukaudessa. Voit sitten helposti muuttaa sen vuositasolle. Tunnistat näin säästöpotentiaalisi. Mitä itsellesi oikeasti arvokasta voisit tehdä tai hankkia tulevilla säästöilläsi? Tulet myös huomaamaan ne asiat, joihin rahan käyttäminen tuo sinulle pitkäkestoista tyytyväisyyttä ja kokonaisvaltaista hyvinvointia – esimerkiksi tuore ja terveellinen ruoka. Niihin kannattaa satsata; rahaa kuluu jatkossa vähemmän lääkärikäynteihin ja lääkkeisiin.

Haasteen suunnittelijoina ovat toimineet Eveliina Lindell – Go Lightly (http://www.golightly.fi/), jonka idea tämä alunperin oli. Milla Hakkarainen – Rakkahainen-bloggaaja (http://rakkahainen.blogspot.fi) tuli mukaan ideoimaan, ja viimeksi saimme tiimiimme myös Veera Saloheimon – Rikasta elämää (http://www.rikastaelamaa.fi/). Olemme kaikki kiinnostuneita pohtimaan omissa elämässämme, kuinka paljon on tarpeeksi ja miten saavuttaa omia unelmiaan.

Miten aloitan?

Päätä milloin aloitat ja laita kalenteriisi muistutus jokaiselle seuraavalle 30 illalle, että muistat kirjata päivän ostoksesi. Jaa kokemuksiasi esimerkiksi seuraavalla tyylillä:

#taloushaaste Päivä 5: Laatukenkiin 25€, mahtava löytö kirpparilta! Tuli tarpeeseen.

#taloushaaste Päivä 19: Härregud miten näihin takeaway-kahveihin menee rahaa. Tähän mennessä saldo 54€!

 

Parhaat kommentoijat valitaan kerran kuukaudessa ja he saavat kannustuspalkintona Kukkaron kuningatar -ekirjan, jonka avulla omaa talouttaan voi treenata pidemmälle!